6 طرز تهیه لواشک انجیر خانگی

به گزارش مجله نایس پاتوق، لواشک انجیر یکی از خوشمزه ترین و مفیدترین و از محبوب ترین انواع تنقلات هست. این لواشک علاوه بر طعم شیرین و طبیعی میوه، خواص انجیر رو هم داره و به خاطر حالت ورقه ای و موندگاری بالا، یه میان وعده عالی برای کلیه ساعات روز به حساب میاد. لواشک انجیر هم درست مثل دیگر انواع لواشک با استفاده از پوره میوه درست می شه. شما می تونید لواشک انجیر رو زیر نور آفتاب، در فر، در هواپز یا همون ایرفرایر و در دستگاه میوه خشک کن با استفاده از انجیر سیاه، زرد یا قرمز به صورت ساده، شیرین یا ترش در ترکیب با شکر، شیره انگور یا با رب انار و آبلیموی تازه آماده کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه لواشک انجیر خانگی به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.

6 طرز تهیه لواشک انجیر خانگی

طرز تهیه لواشک انجیر خانگی زیر آفتاب در یک نگاه

برای درست کردن لواشک انجیر خانگی، اول انجیرهای رسیده و سالم رو خوب بشورید؛ دم و در صورت تمایل پوست انجیرها رو جدا نموده و خردشون کنید. بعد با کمی آب روی حرارت ملایم بپزید تا نرم بشن و سپس، با گوشتکوب برقی یا مخلوط کن پوره یکدست درست کنید؛ می تونید کمی آبلیمو، شکر یا شیره انگور هم برای طعم و رنگ بهتر اضافه کنید و چند دقیقه روی حرارت خیلی ملایم بجوشونید تا غلیظ بشه. کف یه سینی مناسب رو با کاغذ روغنی بپوشونید. پوره رو طوری روی سینی پهن کنید که ضخامتش تقریبا به 2 الی 3 میلی متر برسه. این سینی رو برای 1 تا 3 روز زیر آفتاب بذارید تا لواشک تون خشک بشه. البته، هر شب باید سینی رو داخل خونه بیارید تا رطوبت شبانه باعث کپک نشه. وقتی سطح لواشک نرم و انعطاف پذیر ولی بدون رطوبت شد، از کاغذ جدا کنید و به نوار یا قطعات مربعی برش بزنید. لواشک آماده رو داخل ظرف دربسته نگه دارید تا در دمای اتاق به مدت 1 تا 2 ماه، در یخچال تا 6 ماه و در فریزر تا یک سال ماندگاری داشته باشه.

برای مطالعه مراحل، جزییات و مواد لازم برای درست کردن لواشک انجیر ادامه این مطلب رو مطالعه کنید.

مواد لازم برای تهیه لواشک انجیر

مواد اولیهاندازه مورد احتیاج
انجیر رسیده (سیاه، قرمز یا زرد)حدود 1 کیلوگرم
آبلیمو1 تا 2 قاشق غذاخوری
شکر یا شیره انگور (اختیاری)حداکثر 2 قاشق غذاخوری
نمکنوک قاشق چای خوری
دارچین، هل، وانیل یا پودر زنجبیل (اختیاری)کمی

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 20 تا 30 دقیقه

مدت زمان لازم برای پخت و پوره کردن انجیرها: 15 تا 25 دقیقه

مدت زمان لازم برای تهیه لواشک انجیر در آفتاب: 1 تا 3 روز

مراحل طرز تهیه لواشک انجیر خانگی

طرز تهیه لواشک انجیر ساده، ترش یا شیرین در آفتاب، در فر، در هواپز و در دستگاه میوه خشک کن با استفاده از انجیر سیاه، زرد یا قرمز قابل انجامه.

مرحله اول: انجیرها رو آماده کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه لواشک انجیر خانگی، ابتدا باید انجیرها رو زیر آب خنک به خوبی بشورید. دم انجیرها رو جدا کنید و اگر لکه دار بودن یا پوست خیلی ضخیمی داشتن، پوست بگیرید؛ البته، این کار اختیاریه ولی بافت لواشک رو لطیف تر می کنه. سپس، انجیرها رو برش بزنید و خرد کنید تا آسون تر بپزن. توجه داشته باشید، انجیر هرچی رسیده تر و نرم تر باشه، لواشک شما خوش طعم تر می شه و عطر ذلپذیرتری خواهد داشت. انجیر نارس باعث می شه لواشک گس و کمی سفت بشه.

مرحله دوم: انجیرها رو بپزید

انجیرهای خرد شده رو داخل یه قابلمه مناسب (با کف ضخیم) بریزید و نصف پیمانه آب اضافه کنید. شعله رو ملایم کنید و درب قابلمه رو نیمه باز بذارید. هر چند دقیقه یه بار، انجیرها رو هم بزنید تا ته نگیره. حدود 10 تا 15 دقیقه منتظر بمونید تا انجیرها نرم بشن و خودشون وا برن. اگه آب قابلمه بخار و خیلی خشک شد، کمی آب اضافه کنید. حرارت باید ملایم باشه و قل قل شدید نداشته باشه.

مرحله سوم: انجیرها رو پوره کنید

بعد از پخته و نرم شدن انجیرها و در این مرحله از طرز تهیه لواشک با انجیر، وقتشه قابلمه رو از روی حرارت بردارید و میوه ها رو با گوشتکوب برقی یا مخلوط کن به پوره یکدستی تبدیل کنید. اگه دوست ندارید ذرات و دونه های ریز انجیر در لواشک باقی بمونه، می تونید انجیر پوره شده رو از صافی رد کنید. ولی اتفاقا اغلب افراد این دونه ها رو می پسندن چون بافت طبیعی و جذابی به لواشک می ده.

مرحله چهارم: پوره انجیر رو غلیظ و مزه دار کنید

حالا، قابلمه حاوی پوره انجیر رو دوباره روی حرارت خیلی ملایم بذارید و یک تا دو قاشق غذاخوری آبلیموی تازه اضافه کنید تا طعمش متعادل بشه و رنگ لواشک حفظ بشه. یه پنس نمک (نوک قاشق چای خوری) هم می تونید بریزید تا طعم انجیر بیشتر خودش رو نشون بده. اگه حس کردید مایه لواشک کم شیرینه، می تونید یکی دو قاشق غذاخوری شکر یا شیره انگور () اضافه کنید.

برای ایجاد طعم بهتر و متفاوت هم به دلخواه می تونید اندازه کمی دارچین، هل، وانیل یا پودر زنجبیل به مایه لواشک اضافه کنید. بذارید مایه لواشک حدود 3 تا 5 دقیقه قل ریز بزنه تا غلظتش به حدی برسه که شبیه ماست روان بشه.

در صورت تمایل، برای خرید شکر، شیره انگور و انواع ادویه مانند نمک، دارچین، هل، وانیل یا زنجبیل می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله پنجم: پوره انجیر رو در سینی بریزید

در این مرحله از طرز تهیه لواشک انجیر، کف سینی فر یا هر سینی کم عمق دیگه ای رو با کاغذ روغنی یا پوشش سیلیکونی بپوشونید. سپس، پوره گرم رو وسط سینی بریزید و با کاردک یا لیسک به آرومی از مرکز به سمت لبه ها پخش کنید. ضخامت پوره باید حدود 2 تا 3 میلی متر باشه.

اگه ضخامت پوره کمتر از این باشه، بعد از خشک شدن ترک می خوره؛ از طرف دیگه، اگه ضخیم تر باشه وسطش دیر خشک می شه و حتی ممکنه کپک بزنه. سینی رو چند بار روی میز بکوبید تا حباب های هوا خارج بشن و سطح مایه لواشک صاف بشه.

مرحله ششم: پوره انجیر رو زیر آفتاب خشک کنید

بعد از این که پوره انجیر رو روی سینی پهن کردید، وقتشه سینی رو برای 1 تا 3 روز (بسته به دمای هوا و شدت آفتاب) زیر نور مستقیم آفتاب در معرض جریان قرار بدید تا رطوبت لواشک رفع بشه. در این فاصله، شب ها حتما سینی رو داخل منزل بیارید؛ چون رطوبت شبانگاهی می تونه باعث کپک زدن لواشک بشه.

مرحله هفتم: لواشک انجیر رو تست کنید

برای این که بفهمید لواشک انجیری آماده ست یا نه، باید یه گوشه ش رو با دست تمیز امتحان کنید. سطح لواشک انجیر باید کمی نرم و انعطاف پذیر باشه ولی هیچ رطوبتی به دست نچسبه. اگه وسط لواشک هنوز کمی مرطوب بود، بذارید کمی بیشتر زیر آفتاب بمونه. یادتون باشه که لبه های لواشک زودتر خشک می شه؛ پس وسط سینی رو هم حتما چک کنید.

مرحله هشتم: لواشک انجیر رو برش بزنید

وقتی لواشک انجیر کاملا خشک شد، با دقت از روی کاغذ جداش کنید. بعدش روی یه برگ کاغذ روغنی تازه پهنش کنید و با قیچی یا چاقوی تیز به صورت نوارهای باریک یا قطعات مربعی برش بزنید. اگه دوست دارید مثل لواشک بازاری بشه، می تونید رول کنید. فقط حواس تون باشه که موقع جدا کردن و برش زدن لواشک خوشمزه تون پاره نشه و ظاهرش مرتب باقی بمونه.

مرحله آخر: لواشک انجیر رو سرو و نگهداری کنید

حالا می تونید لواشک انجیر آماده و برش خورده رو داخل یه ظرف دربسته یا کیسه زیپ دار بذارید و دور از نور و گرما نگهداری کنید. لواشک انجیر در دمای اتاق می تونه تا یکی دو ماه ماندگاری داشته باشه. این مدت، در یخچال به 6 ماه و داخل فریزر به یک سال هم می رسه. اگه بعد یه مدت احساس کردید لواشک خوشمزه تون کمی نرم یا مرطوب شده، می تونید اون رو دوباره به مدت نیم ساعت روی سینی و زیر آفتاب بذارید تا مثل روز اولش بشه.

راستی شما می توانید رو به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های هم تهیه کنید.

روش تهیه لواشک انجیر در فر

طرز تهیه لواشک انجیر در فر در مراحل ابتدایی کاملا مشابه رسپی بالاست؛ با این تفاوت که باید پوره گرم رو به ضخامت 2 الی 3 میلی متر روی سینی فر که با کاغذ روغنی یا سیلیکونی پوشونده شده پهن کنید. فر رو روی دمای 60 تا 70 درجه سانتی گراد با فن روشن بذارید و سینی رو برای 3 تا 6 ساعت در طبقه میانی فر قرار بدید. در این فاصله، هر ساعت یه بار لواشک رو پشت و رو کنید تا به طور یکنواخت خشک بشه.

روش تهیه لواشک انجیر در هواپز (ایرفرایر)

طرز تهیه لواشک انجیر در هواپز یا ایرفرایر هم در مراحل اولیه درست مثل روش اصلیه؛ با این تفاوت که این بار باید هواپز رو روی دمای 60 تا 70 درجه سانتی گراد تنظیم کنید و پوره رو برای 2 تا 4 ساعت در سینی داخل دستگاه قرار بدید. هر نیم ساعت یک بار سطح لواشک رو چک نموده و در صورت احتیاج اون رو پشت و رو کنید تا روند خشک شدن به صورت یکنواخت انجام بشه.

روش تهیه لواشک انجیر در دستگاه میوه خشک کن

در طرز تهیه لواشک انجیر در میوه خشک کن باید پوره انجیر رو به روش بالا درست کنید. سپس، پوره گرم رو با ضخامت 2 الی 3 میلی متر روی سینی میوه خشک کن که با کاغذ روغنی یا سیلیکونی پوشانده شده پهن کنید. دستگاه میوه خشک کن رو روی دمای 55 تا 60 درجه سانتی گراد تنظیم کنید و سینی رو به مدت 8 تا 12 ساعت (بسته به رطوبت پوره و ضخامت لایه) داخل دستگاه قرار بدید. در این فاصله، هر چند ساعت یه بار سطح لواشک رو چک نموده و در صورت احتیاج پشت و رو کنید تا خشک شدن یکنواخت باشه.

روش درست کردن لواشک انجیر خشک

در طرز تهیه لواشک انجیر خشک، ابتدا باید انجیر خشک رو خوب بشورید و چند ساعت داخل آب گرم بخیسونید تا نرم بشه؛ بعد این انجیرهای نرم رو با مخلوط کن یا گوشتکوب برقی له کنید تا به یه پوره یکدست تبدیل بشه. باقی مراحل رو مثل رسپی بالا با یکی از روش های خشک کردن دنبال کنید.

روش تهیه لواشک انجیر ترش

طرز تهیه لواشک انجیر ترش هم عینا شبیه رسپی اصلیه. البته، برای بیشتر شدن مزه ترشی باید اندازهی تمرهندی، رب انار ترش، قره قروت، آب آلو یا کمی سرکه سیب به پوره انجیر اضافه کنید. باقی مراحل رو مطابق دستور بالا دنبال کنید.

نکات مهم در طرز تهیه لواشک انجیر

  • هرچی انجیر رسیده تر و نرم تر باشه، لواشک خوش طعم تر و خوش عطرتر درمیاد.
  • انجیر نارس باعث می شه لواشک کمی گس و سفت بشه.
  • انجیرها رو خوب بشورید و دمشون رو جدا کنید؛ اگه پوست ضخیم دارن می تونید جدا کنید تا بافت لواشک نرم تر بشه.
  • موقع پخت لواشک حرارت باید ملایم باشه و هر چند دقیقه یه بار هم بزنید تا ته نگیره و نسوزه.
  • پوره نباید آبکی باشه؛ غلظت مناسب مثل ماست روان باعث می شه بعد از خشک شدن ترک نخوره و وسطش هم خوب خشک بشه.
  • می تونید کمی آبلیموی تازه، شکر، شیره انگور یا جایگزین های ترش مثل قره قروت یا آب آلبالو اضافه کنید تا طعم و رنگش بهتر بشه.
  • ضخامت لایه پوره روی سینی باید حدود 2 تا 3 میلی متر باشه تا هم ترک نخوره و هم وسطش دیر خشک نشه.
  • سینی رو روزها زیر آفتاب بذارید و شب ها داخل خونه بیارید تا رطوبت شب باعث کپک نزنه.
  • قبل از برش زدن، لواشک باید نرم و انعطاف پذیر باشه ولی دستتون بهش نچسبه؛ وسط سینی رو هم حتما چک کنید.
  • لواشک رو توی ظرف دربسته و دور از نور و گرما نگه دارید؛ در دمای اتاق حدود یکی دو ماه، در یخچال تا 6 ماه و در فریزر تا یک سال سالم می مونه.
  • طرز تهیه لواشک انجیر قرمز و زرد هم عینا شبیه انجیر سیاه و درست مثل همون چیزیه که در رسپی اصلی براتون گفتیم.

فوت و فن های خوشمزه شدن لواشک انجیر

لواشک انجیر خانگی چقدر زمان می بره تا زیر آفتاب خشک بشه؟

معمولا بین 1 تا 3 روز زیر آفتاب بسته به دما و شدت نور طول می کشه، شب ها حتما داخل خونه بیارید.

به جای آبلیمو از چی استفاده کنیم؟

می تونید از سرکه ملایم، قره قروت، آب آلبالو یا عصاره تمرهندی بهره ببرید تا طعم ترش طبیعی به لواشک بدید.

ضخامت مناسب لایه پوره انجیر برای درست کردن لواشک روی سینی چقدره؟

حدود 2 تا 3 میلی متر بهترینه؛ کمتر باعث ترک می شه و وسطش هم دیر خشک نمی شه.

چطور بفهمیم لواشک انجیر یا هر لواشک میوه دیگه ای آماده است؟

سطحش باید نرم و انعطاف پذیر باشه ولی دستتون بهش نچسبه و وسطش هم رطوبت نداشته باشه.

روش نگهداری لواشک چیه؟

داخل ظرف دربسته و دور از نور و گرما؛ در دمای اتاق 1 تا 2 ماه، یخچال 6 ماه و فریزر تا یک سال موندگاری داره.

می شه از انجیر خشک برای درست کردن لواشک استفاده کنیم؟

بله، اما قبلش باید انجیر خشک رو مدتی در آب گرم خیس کنید و بعد مثل انجیر تازه پوره کنید تا لواشک نرم و یکنواخت بشه. حالا رو بلد هستید؟

آیا لواشک رو حتما باید زیر آفتاب خشک کنیم؟

نه، می تونید از فر، هواپز یا میوه خشک کن هم بهره ببرید؛ ولی زیر آفتاب طعم سنتی و عطر خاص خودش رو داره.

اگه وسط لواشک هنوز کمی نرم بود، چی کار کنیم؟

بذارید چند ساعت یا یک روز دیگه زیر آفتاب بمونه تا رطوبتش کاملا از بین بره.

منبع: افق کوروش
انتشار: 26 مرداد 1404 بروزرسانی: 26 مرداد 1404 گردآورنده: nicepatogh.ir شناسه مطلب: 2412

به "6 طرز تهیه لواشک انجیر خانگی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "6 طرز تهیه لواشک انجیر خانگی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید