راه حل جبران کسری بودجه بدون آثار تورمی چیست؟

به گزارش مجله نایس پاتوق، عضو هیات علمی دانشگاه تاکید نمود: انتظار از مجلس این است که اعداد و ارقام بودجه را واقعی کند ولی متأسفانه عمدتاً به این نکته توجه نمی نمایند و حتی بعضاً یک سری اعداد را غیرواقع بینانه تر هم می نمایند.

راه حل جبران کسری بودجه بدون آثار تورمی چیست؟

به گزارش خبرگزاری خبرنگاران ، در حالی که لایحه بودجه سال آینده چهارشنبه از سوی دولت به مجلس اراده شد، تامین کسری بودجه امسال از مهم ترین چالش های این روزهای اقتصاد ایران است. در این باره، سید فرید موسوی عضو هیات علمی دانشگاه و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در تبادل نظر با خبرنگار ایبِنا گفت: با توجه به اینکه اکنون فصل بستن بودجه است، دولت و مجلس باید در گام اول کوشش نمایند درآمدها و هزینه های دولت را با توجه شرایط کشور به درستی تدوین نمایند و به نوعی نباشد که در یک فضای غیرواقعی یک سری درآمدهایی را تعریف نمایند که اصلاً قابلیت تحقق ندارد و بر اساس آن، هزینه های واقعی را مطرح نمایند.

وی اضافه نمود: این موضوع مهمی است در هنگام بسته بودجه باید مدنظر قرار بگیرد. ولی تجربه سال های گذشته نشان می دهد که دولت ها و مجلس های مختلف؛ بودجه را به گونه ای بسته اند که معمولاً به این مهم توجه کافی نشده و رعایت نمی گردد. حتی انتظار از مجلس این هست که به هر حال این اعداد و ارقام بودجه را واقعی کند ولی متأسفانه عمدتاً مجالس به این نکته توجه نمی نمایند و حتی بعضاً یک سری اعداد را غیرواقع بینانه تر هم می نمایند.

ولی با همه این تأکیدات، وقتی کسری بودجه رخ داد چه کاری باید انجام بدیم؟ موسوی در این باره گفت: چند راه را می توان پیشنهاد داد که جبران این کسری به چاپ پول و تورم منجر نگردد. ابتدا بعد از اینکه بودجه بسته شد، باید مدیریت هزینه ها توسط دولت صورت بگیرد، که این یکی از مهم ترین نکاتی هست که باید به آن توجه داشت و صرفه جویی و مدیریت هزینه ها با جدیت باید در دستور کار دولت قرار بگیرد.

این نماینده سابق مجلس اضافه نمود: دومین گام این است که باید به ساماندهی نظام مالیات کشور توجه ویژه ای گردد. آن هم به این صورت که باید یک سری پایه های جدید مالیاتی را تعریف بکنیم. چون بسیاری از فعالیت های مالی اکنون در کشورمان فعالیت دارند که متأسفانه دور از دسترس مالیات قرار گرفته اند. همچنین باید جلوی فرارهای مالیاتی، با مکانیزم های خاصی گرفته گردد. به هر حال اکنون اگر سامانه های مربوطه تکمیل و اجرا شوند، این امکان فراهم می گردد که جلوی فرارهای مالیاتی به شکل مطلوب تری نسبت به گذشته گرفته گردد.

موسوی در ادامه گفت: در بخش دیگر موضوع مالیات، ساماندهی معافیت های مالیاتی قابل طرح است. چون در قوانین مختلف به اشکال مختلف معافیت های متعدد مالیاتی را تعریف نموده ایم، ولی متأسفانه ساماندهی معافیت های مالیاتی در کشور ما در حد شعار مانده است که در این شرایط باید عزم جدی برای این بخش صورت بگیرد تا بتوان به تأمین کسری بودجه یاری کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه تاکید نمود: این موارد می تواند درآمدهای دولت را افزایش دهد. بدون اینکه آثار تورمی بر اقتصاد کشور داشته باشد و اتفاقاً می تواند انگیزه فراوری و مولدسازی را نیز افزایش می دهد و تبعات مثبت مالی در کنار کاهش هزینه های دولت را به همراه داشته باشد.

وی افزود: گام بعدی، بحث فروش دارایی های دولت است. در واقع اراده جدی برای فروش دارایی ها و مولدسازی دارایی های دولت است. در حال حاضر قوانین مرتبط با واگذاری به نوعی است که مجری نمی تواند به این سمت حرکت کند، یعنی تبعات مختلفی را برای مجری می تواند داشته باشد، ولی اگر در تمام سطوح اراده ای بر این قرار بگیرد که واگذاری اموال دولتی اتفاق بیفتد و در کنار واگذاری، موضوع مولدسازی دارایی های دولت هم توجه ویژه گردد، می توان به تأمین بخشی از کسری بودجه امیدوار بود.

وی در سرانجام گفت: بعد از این موارد می توانیم به بحث اوراق بپردازیم. به هر حال در موضوع اوراق چون بحث سود آن در سال های بعدی مطرح هست و بدون اینکه اتفاق خاصی در اقتصاد ما بیفتد، شاید بدهکار کردن آینده باشد. ولی این موارد اولیه ای که مطرح کردم، می تواند در شرایط فعلی، بسیار اثربخش باشد.

->

منبع: خبرگزاری آریا
انتشار: 11 دی 1399 بروزرسانی: 11 دی 1399 گردآورنده: nicepatogh.ir شناسه مطلب: 1323

به "راه حل جبران کسری بودجه بدون آثار تورمی چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راه حل جبران کسری بودجه بدون آثار تورمی چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید