نحوه اجرای نمای رومی با سنگ از تهیه نقشه تا اسکوپ سنگ و معرفی متخصص

به گزارش مجله نایس پاتوق، نحوه اجرای نمای رومی با سنگ شامل چندین مرحله ویژه است که نتیجه نهایی آن، ایجاد نمایی با الهام از ساختمان های روم باستان است. اینکه یک نوع معماری کلاسیک در عهد باستان اکنون آن هم در ایران به یک مُد روز با عنوان لوکس سازی تبدیل شده است.

نحوه اجرای نمای رومی با سنگ از تهیه نقشه تا اسکوپ سنگ و معرفی متخصص

اما چه بخواهیم و چه نخواهیم نمای رومی به بخشی از معماری شهر تبدیل شده است که سازندگان زیادی را به خود جذب نموده است. اما آنچه که برای بسیاری افراد اهمیت دارد، چگونگی اجرای نمای رومی با سنگ است؛ با خبرنگاران همراه باشید.

نحوه اجرای نمای رومی با سنگ

متریال اصلی نمای رومی سنگ است. در این نما اغلب از سنگ تراورتن و مرمر استفاده می گردد. سازندگان استفاده از سنگ گرانیت به دلیل سنگین بودن اجتناب نموده اند! در ادامه به چگونگی طرز اجرای نمای رومی با سنگ پرداخته 3ایم:

مرحله اول: تهیه نقشه

کار با تهیه نقشه نمای ساختمان آغاز می گردد. در نقشه نما مواردی مانند ضخامت سنگ ها، مقدار برجستگی نما و فرم جزئیات اعم از قوس و زاویه های قسمت های مختلف نما معین می گردد. سپس با در دست داشتن نقشه فرآیند شاسی کشی انجام می گردد.

مطلب پیشنهادی: نورپردازی نمای ساختمان چه روش هایی دارد و چگونه انجام می گردد؟

مرحله دوم: شاسی کشی

شاسی کشی وظیفه تحمل وزن نما را دارد به صورتی که آن را به ساختمان انتقال می دهد. در کنار عناصر زیبایی شناسی، شاسی کشی به انعطاف پذیری بیشتر نمای ساختمان در زمان زلزله یاری می نماید. در اجرای نمای رومی با سنگ، شاسی کشی با استفاده از نبشی، میلگرد و از اجزای پیچ و مهره نصب می گردد. ابعاد نبشی ها اغلب شامل 40×40، 60×40 و 40×80 هستند.

در شاسی کشی نخست پیاده سازی ترازها با استفاده از ریسمان کشی انجام می گردد. ریسمان کشی شاسی، از حساس ترین مراحل اجرای نمای رومی است که باعث می گردد نما به شکلی راسخ و مستحکم در جای خود قرار گیرند. در مرحله شاسی کشی، اجرای دستک فلزی تنها مختص سازه بتنی است. در شاسی کشی باید از پوشش ضدزنگ یا آلیاژهای مقاوم استفاده گردد نبشی ها در شرایط آب و هوایی مختلف در امان باشند.

مرحله سوم: رابیتس کاری

وجود فرم های منحنی شکل در شاسی کشی پیچیده است. در کنار نصب نبشی و میلگرد در بخش های منحنی شکل، به رابیتس کاری نیز احتیاج است. درحقیقت، یک فرم کلی از حجم مورد نظر مانند طاق یا پیش آمدگی های سنگ با رابیتس و میلگرد بر روی شاسی اجرا می گردد.

در اجرای نمای رومی با سنگ، ضخامت سنگ ها و میزان حجم فرم ها در شاسی کشی تاثیر خواهد داشت. بدین دلیل که هر چه وزن نما بیشتر گردد، باید شاسی کشی و زیرسازی بسته به نوع متریال نما، مقاوم تر اجرا گردد. در رابیتس کاری زیر نما از دو یا چندلایه رابیتس استفاده می گردد.

مرحله چهارم: نصب سرستون ها

سرستون ها در اجرای نمای رومی با سنگ هزینه و زمان زیادی در بَر خواهند داشت. این مرحله از کار باید توسط استادکارها و تراش سنگ به شکلی هنرمندانه اجرا گردد. اما برای کاهش زمان می توان با استفاده از روش سی اِن سی، برش سنگ ها را انجام داد.

اجرای نمای رومی را به بهترین متخصصان کارگشا بسپارید.

روش دیگر، استفاده از سرستون های سنگی مونتاژ شده در کارخانه (نوع صنعتی) است که فقط باید در محل نصب شوند. این سرستون صنعتی به راحتی در زیرسازی نما اسکوپ می شوند اما در نوع سنگ طبیعی احتمال جدا شدن سنگ از نما وجود دارد.

مرحله پنجم: نصب سنگ با دوغاب و قطعات فلزی اسکوپ

مراحل نصب سنگ ها به روش دوغاب و اسکوپ انجام می گردد. اسکوپ شامل استفاده از قطعات کوچک از جنس ورق گالوانیزه است که در انواع سه پایه، پروانه ای، Z شکل یا اسکوپ دو پایه از جنس استیل در بازار موجود است. در اسکوپ های پروانه ای و Z شکل، شیاری مایل با زاویه حدود 45 درجه بر سطح پشت سنگ ایجاد شده و اسکوپ ها داخل شیار قرار داده می شوند.

اسکوپ دو پایه در فواصل معین شده در پشت سنگ با چسب اسکوپ وصل می گردد و دیگر احتیاجی به ایجاد شیار در سنگ نیست! پس از خشک شدن کامل چسب، سنگ نما به اصطلاح اسکوپ می گردد. در اسکوپ های سه پایه، شیاری عمودی بر پشت سنگ ایجاد می گردد و یکی از پایه ها داخل آن قرار می گیرد. اسکوپ باعث درگیری دوغاب با قطعات اسکوپ شده و بر استحکام اتصالات نما می افزاید. همچنین، شیارها در کارخانه پشت سنگ ایجاد شده و احتیاجی به شیارزنی در زمان نصب سنگ نیست.

نکات مهم در اجرای نمای رومی با سنگ

در اجرای نمای رومی ابزار یکی از مهم ترین کارها است و استاد کارها باید به طور کامل مسلط به روش ابزارزنی باشند. البته بیشتر سنگ های نما رومی به صورت پیش ساخته هستند اما در برخی از پروژه های ساختمانی ممکن است احتیاج به ابزار و سنگ زنی باشد. استادکار باید بر اجرای کار، محاسبات، پیاده سازی نقشه و جوشکاری مسلط باشد.

در اجرای این نما باید به نوع سنگ، ابعاد و رنگ سنگ، نوع ابزار، شکل ستون و برآمدگی توجه ویژه داشت. زیرا این امر در کیفیت نهایی کار تاثیر دارد. ناگفته نماند، نمای رومی در سازه های فلزی بهتر و دقیق تر اجرا می گردد، به این دلیل که احتیاج به اجرای دستک ندارد.

در نظر دریافت عناصر معماری در اجرای نمای رومی با سنگ

در هر مرحله از اجرای نمای سنگی رومی باید به عناصر اصلی این سبک از معماری پایبند بود. این عناصر شامل موراد زیر هستند:

  1. به کارگیری ستون های کوتاه تزیینی
  2. عدم به کارگیری از ستون ها با مقطع زاویه دار
  3. به کارگیری از ستون های دایره ای شکل
  4. به کارگیری از سرستون ها به شکل گاو (مانند ایران باستان)
  5. به کارگیری از قوس های زمخت و عظیم با وجود نقش برجسته های ظریف
  6. به کارگیری پاستون، انواع کتیبه، گلویی ها، هلال، قاب پنجره و موارد دیگر (استفاده از هر یک از این موارد به میزان بودجه بستگی دارد)
  7. اجرای قو س ها به صورت گرد و عریض
  8. به کارگیری المان های مجسمه
  9. اجرای سنگ با رنگ سفید، قهوه ای، طلایی، برنزی و یشمی

کلام آخر

نحوه اجرای نمای رومی با سنگ را در بالا توضیح دادیم. گفتنی است که هزینه اجرای این نما به نسبت نماهای دیگر زیاد است، به ویژه اگر سازنده بخواهد از حجم های پیچیده و برجستگی های متعدد استفاده کند!

به هر روی، نمای رومی جزء محبوب ترین سبک های معماری نما در ایران است که روز به روز به اشکال مختلف توسط مهندسین طراحی می گردد. اما مهم است که فارغ از طراحی بصری زیبای این نما، نکات اجرایی آن را به دقت انجام دهید تا نما در زمان بهره برداری ساختمان بتواند تا سال ها راسخ باقی بماند.

منبع: ویکی ساختمان
انتشار: 3 بهمن 1399 بروزرسانی: 3 بهمن 1399 گردآورنده: nicepatogh.ir شناسه مطلب: 1356

به "نحوه اجرای نمای رومی با سنگ از تهیه نقشه تا اسکوپ سنگ و معرفی متخصص" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نحوه اجرای نمای رومی با سنگ از تهیه نقشه تا اسکوپ سنگ و معرفی متخصص"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید