خبرنگاران شروع برنامه ای گسترده برای افزایش مصرف محصولات سلول های بنیادی
به گزارش مجله نایس پاتوق، تهران- خبرنگاران- دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی گفت: سال گذشته حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در بخش آموزش پیشرفت های خوبی را شاهد بود و در ادامه این راستا در امسال برنامه ای گسترده برای افزایش مصرف محصولات و خدمات این حوزه شروع می گردد.
به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، امیر علی حمیدیه در این باره اضافه کرد: علم، دانش و فناوری به سرعت در حال پیشرفت هستند. در سال های اخیر فناوری های جدیدی خلق شدند. فناوری هایی که دستیابی بشر به رویاهایش را محقق کردند. سلول های بنیادی یکی از این حوزه ها است. شاید روزگاری درمان بسیاری از بیماری ها آرزو بود اما اکنون به یاری این سلول ها که بسیار هم کوچک هستند، امیدها افزایش یافته است و حتی در بعضی موارد شاهد معالجه بیماران هستیم.
او ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در این حوزه اتفاقات چشمگیری برای کشور رقم خورد. فعالان زیست بوم این حوزه به سرعت در حال پیشتازی هستند. در سالی که گذشت نیز اتفاقات خوبی را برای این حوزه شاهد بودیم. اتفاقاتی که همه با همت، قدرت فکر، خلاقیت و توانمندی نیروی انسانی انجام شدو انگیزه ها و امیدها را دوچندان کرد.
حمیدیه گفت: تعداد فعالان این حوزه را رو به رشد دانست. موضوعی که مراجعه به آمار فعالان این حوزه و اعضای هیات علمی در دانشگاه ها و وزرات بهداشت را بیش از 2 هزار نفر نشان می دهد. این فعالان طرح ها و پروژه های گوناگونی را در این حوزه پیش می برند.
** از تحقیقات آزمایشگاهی فراتر گام برداشتیم
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی اضافه کرد: ستاد نیز در سال 98 برای گسترش حوزه آموزش، پژوهش و توسعه منابع انسانی سعی در انجام حمایت از دانشگاه های مختلف در بحث رساله های فناورانه دکتری داشت. این موضوع در حوزه کارآزمایی های پیش بالینی در حوزه سلول ، ژن، ایمنوسل تراپی و مهندسی بافت گسترش یافته است. اکنون در آموزش، پژوهش و توسعه منابع انسانی حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی به مرحله ای رسیدیم که تحقیقات در مدل های حیوانی در حال اجرا است. زمانی که تحقیقات پیش بالینی توسعه یابد مرحله بعد یعنی تحقیق روی انسان آغاز می گردد.
او گفت: بله در این سال ها نیروی انسانی فعال در این زیست بوم که سرمایه اصلی آن هستند، فعالیت های خود را توسعه دادند و دستاوردهای علمی و عملی را به کشور هدیه دادند. این فعالیت ها رتبه علمی ایران را نیز جابه جا کرد.
حمیدیه درباره این موضوع اضافه کرد: سال 93 رتبه علمی کشور در فراوری علم حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی 31 بود. اما در حال حاضر رتبه 13 را در سطح بین المللی داریم. ایران در فراوری علم این حوزه، میان کشورهای اسلامی با اختلاف بسیار از ترکیه پیشی گرفته است و در سطح منطقه نیز رژیم اشغالگر قدس را چند سال است که کنار زده ایم و پیشی دریافت از ایران در این حوزه دیگر کار ساده ای نیست. اما این راستا نباید متوقف گردد تا گام های بعدی که فراوری فناوری است با قدرت برداشته گردد.
** حمایت از محققان جوان سلول های بنیادی گسترش یافت
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی با بیان اینکه حمایت ها در این حوزه هدهمند شده است، ادامه می دهد: حمایت از محققان جوان و رساله دکتری تمرکز این حوزه بود. البته گسترش پژوهش سراهای دانش آموزی در کشور را باید از دیگر اتفاقات خوب برای این حوزه بدانیم که در شمال شرق و شمال غرب کشور شاهد انعقاد قراردادهایی برای ایجاد این پژوهش سراها بودیم. این قراردادها وارد مرحله اجرایی شدند و به زودی در بجنورد و سلماس نیز همچون کرج، شیراز و کرمان این پژوهش سراها راه اندازی می گردد.
** برنامه ای عظیم برای مصرف محصولات آغاز می گردد
وی اعلام کرد: در حوزه آموزش پیشرفت های خوبی را در سال گذشته در وزارت بهداشت شاهد بودیم. تصویب آیین نامه های حوزه سلول درمانی یکی از آنها است. البته احتیاج به دروه های آموزشی برای پزشکان و متخصصان علوم پایه در این حوزه وجود دارد که به همین دلیل دوره های آموزشی کوتاه مدتی توسط معاونت آموزشی وزارت بهداشت در حال آماده سازی است و در امسال آغاز می گردد. این اتفاق آغاز برنامه عظیمی برای مصرف محصولات است. زیرا تا بیمارستان از این محصولات استفاده ننمایند، بازاری برای محصولات شرکت های دانش بنیان وجود نخواهد داشت و آنها از بین می فرایند. پس در این صورت هم مردم از روش های نوین درمانی این حوزه سود می برند و از سویی صنعت جدید پزشکی بازساختی و سلول های بنیادی در کشور کامل می گردد. این برنامه با همکاری ستاد و معاونت آموزشی وزارت بهداشت در حال اجرا است.
** 103 شرکت عنوان دانش بنیانی را دریافت کردند
وی گفت: با توجه به مطالب بیان شده در حوزه فراوری علم و دانش حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی ایران سرامد است و به خوبی در حال پیمودن راستا است اما تجاری سازی و توسعه بازار را به کجا رساندیم.
حمیدیه از رشد شرکت های دانش بنیان این حوزه در سال های اخیر صحبت می نماید و ادامه می دهد: در سال گذشته تعداد شرکت های این حوزه به 140 رسید که 103 شرکت عنوان دانش بنیانی را دریافت کردند. چهار سال پیش تعداد شرکت های فعال در این حوزه کمتر از انگشتان دست بود اما ظرف این مدت این رشد را داشتیم که هر کدام اشتغالزایی را داشته اند.
وی در مورد صادرات اضافه کرد: سال گذشته شاهد بودیم که شرکت های دانش بنیان حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی نیز در سفرهای معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به خارج از کشور هیات ایرانی را همراهی می کردند. موضوع نشان دهنده این است که صادرات شرکت ها آغاز شده است و دیگر بازار 80 میلیونی ایران هدف آن ها نیست. در سفر هیات علم و فناوری ایران به چین کنسرسیومی از شرکت های این حوزه تشکیل شد و تمام چرخه حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی را ایران را ارائه می دادند. در امسال و بعد از آن نیز شرکت ها رشد بیشتری را در این حوزه خواهند داشت که اشتغال، ایجاد درآمد و ارتقاء استانداردها را به دنبال دارد. در این زمینه حمایت های خوبی در سال گذشته انجام شد و میزان تسهیلات و این حمایت ها رشد خوبی داشت. در امسال نیز همین رویه حمایتی از شرکت های دانش بنیان ادامه می یابد.
** زیست بوم سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی رشد کرد
حمیدیه همچنین به توسعه مراکز ارائه دهنده خدمات بالینی و مراکز جامع اشاره می نماید و بنیانگذار این مراکز در ساختار دانشگاه های علوم پزشکی را معاونت علمی می داند.
حمیدیه اضافه کرد: مراکز جامع سلول بنیادی و پزشکی بازساختی توسعه دهنده ساختار نسل سومی در دانشگاه های علوم پزشکی هستند. این مراکز با وجود شتابدهنده ها، شرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها و فضاهای اتاق تمیز تشکیلات مورد احتیاج برای توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی را به دل دانشگاه های علوم پزشکی می برند.
به گفته وی، فعالیت این مراکز با راه اندازی در شهرهای تبریز، شیراز و تهران آغاز شد و در حال حاضر در کرمان، رویان و دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز راه اندازی شده است. فعالیت مراکز به حدی تاثیرگذار بوده است که دانشگاه های علوم پزشکی از سایر شهرها نیز درخواست برای راه اندازی دارند. پس فراوری فناوری فرایندی رو به رشد می گیرد. از سویی وجود این ساختارهای فناورانه با انجام پژوهش ها یاریی برای آموزش حوزه سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در دانشگاه ها است. همچنین جهش شرکت های دانش بنیان را باید از همین مراکز بدانیم .
** مراکز پیوند سلول های بنیادی خون ساز افزایش یافت
دبیر ستاد توسعه فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی درباره مراکز پیوند سلول های بنیادی خونساز (پیوند مغز استخوان) نیز گفت: تعداد مراکز در سال گذشته افزایش یافت و به 19 مرکز رسید. همچنین تعداد هزار و 200 پیوند در این مراکز سال 98 انجام شد. معاونت علمی با حمایت از این مراکز به تقویت آنها یاری کرد. شبکه ملی اهدانمایندگان سلول های بنیادی خونساز که با حمایت معاونت علمی در سال 1394 راه اندازی شد و تعدا داوطلبان آن به حدود 64 هزار نفر رسیده است. سال 98 نیز قرارداد جدیدی در این حوزه منعقد شد تا از سوی یک شرکت دانش بنیان چندین هزار نمونه داوطلبان اهدای سلول بنیادی به شبکه ملی وزارت بهداشت اضافه کرده گردد.
** فعالیت شتاب دهنده ها گسترش می یابد
وی ادامه داد: حوزه بین الملل نیز مورد توجه ستاد قرار داشت. در واقع مراکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در این حوزه نقش مهمی ایفا می نمایند. ایرانیانی که به کشور بازمی گردند در این مراکز مشغول می شوند و این افراد می دانند مکانی وجود دارد تا کسب و کار خود را راه اندازی نمایند.
حمیدیه درباره اهداف ستاد در سال 99 توضیحاتی ارائه می دهد و می گوید: امسال گسترش شتابدهنده ها و مراکز جامع سلول های بنیادی و سلول های بنیادی در دانشگاه های علوم پزشکی با جدیت به عنوان یک هدف دنبال می گردد. همچنین بحث بیمه خدمات و محصولات سلول های بنیادی را در امسال به سرانجام می رسانیم. قرار بود سال گذشته این پفراینده این بحث بسته گردد اما از آنجا که این بحث با پیچیدگی های بسیاری همراه است، این امر محقق نشد. همچنین دوره های آموزشی تکمیلی در سراسر ایران در جامعه پزشکی آغاز می گردد تا تیم های بالینی آشنایی بیشتری با این حوزه و کاربرد سلول درمانی داشته باشند.
منبع: ایرنا