فارس من، تجربه مدرک معادل دکتری شکست خورده است
به گزارش مجله نایس پاتوق، رئیس دانشگاه بوعلی سینا درباره پیشنهاد کاربران فارس من مبنی بر تبدیل کارشناسی ارشد به دکتری نیمه تخصصی با هدف برطرف تب مدرک دکتری، گفت: طرح مدرک معادل دکتری یک بار در دهه 70 تجربه شد و مغلوب شد.
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران، بعضی کاربران با ثبت سوژه در سامانه فارس پیشنهادی مبنی بر برطرف عطش مدرک دکتری با تبدیل مقطع کارشناسی ارشد به دکتری نیمه تخصصی ارائه نموده اند و گفته اند که برای این کار می توان مقطع کارشناسی ارشد از 32 واحد به 60 واحد درسی ارتقا یابد.
خبرنگار این موضوع را پیگیری نموده است.
تمایل به دکتری در دانشگاه های آسیایی هم کم است
یعقوب محمدی رئیس دانشگاه بوعلی سینا همدان در گفت وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران، در پاسخ به این پیشنهاد، گفت: در حال حاضر در کشور وزن زیادی به مدرک تحصیلی داده می گردد و به تخصص و مهارت زیاد وزن نمی دهیم.
وی ادامه داد: این در حالی است که برای مثال در مدل های بومی آسیایی و در کشور مالزی هم دیده می گردد که در کلاس های دکتری اغلب افراد غیربومی هستند که وقتی علت را سوال می کنیم پاسخ می شنویم به دکتری احتیاج نداریم و با کارشناسی یا کارشناسی ارشد می توانیم کار مورد نظرمان را انجام دهیم.
سال ها سرنوشت افراد را به برگه کاغذ مدرک تحصیلی گره زده ایم
محمدی توضیح داد: مسأله اصلی این است که برای سال ها سرنوشت افراد را در کشور به برگه کاغذ مدرک تحصیلی گره زده ایم و به دلیل اینکه این برگه کاغذ اهمیت حیاتی برای معیشت پیدا نموده، بنابراین بسیار ارزش یافته است.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا همدان گفت: تصور می کنم به تدریج به سمتی رویم که سازمان ها، نهادها و دستگاه ها به افراد دارای مهارت و تخصص در حوزه های مختلف احتیاج داشته باشند، فارغ از اینکه این افراد لیسانس یا فوق لیسانس داشته باشند؛ همچنان که در حال حاضر هم بسیاری از شرکت های خصوصی به توانمندی افراد حقوق می دهند و برای مثال ممکن است متخصص IT آنها مدرک برق یا اقتصاد داشته باشد اما او را به کار می گیرند و این فرد برای شرکت ارزشمند است.
هنوز در پست های سازمانی مدرک حداقل لیسانس قید می گردد
وی توضیح داد: اگر به تدریج ارزش دهی را به سمت تخصص و مهارت ببریم عطش و تب اخذ مدرک دکتری فروکش خواهد نمود؛ در حال حاضر برای مثال در پست های سازمانی قید شده مدرک حداقل لیسانس یعنی افراد از لیسانس تا دکتری می توانند در این شغل حضور داشته باشند در حالی که اگر دکتری بگیرند همان کاری که یک فرد دارای مدرک لیسانس انجام می دهد را انجام خواهند داد؛ بنابراین این رویه باید اصلاح گردد.
محمدی یادآور شد: ارائه مدرک معادل سال های پیش در دوره دانشوری تجربه شده است؛ در آن برهه در دهه 70، مدرک معادلی به نام دانشوری برای دانشگاهی هایی که فوق لیسانس داشتند تعریف شد که واحدهایی را پاس کردند و به آنها دانشور گفته شد.
طرح مدرک معادل دکتری یک بار تجربه شد و مغلوب شد
وی اعلام نمود: هدف از این طرح این بود که اساتید دانشگاهی که فوق لیسانس دارند اما نمی توانند دکتری قبول شوند این دوره را بگذرانند و از مزیت های دکتری استفاده نمایند اما انتها نامه نگذرانند و فقط واحد پاس نمایند؛ البته این طرح در دهه 70 مغلوب شد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط فعلی کشور که مدرک دکتری مورد استقبال است، آیا تجربه مدرکی بین ارشد و دکتری در کشورهای دیگر وجود دارد؟ گفت: اصلا چه احتیاجی به این کار است؟ بسیاری از افرادی که در ایران فوق لیسانس می خوانند وقتی به غرب می روند و می خواهند دکتری بخوانند فوق لیسانس خود را کنار می گذارند و با همان لیسانس ادامه می دهند و فقط یک دوره چند واحدی را می گذرانند.
به گفته وی، در واقع دوره فوق لیسانس یک دوره گذر است که در جهان هم خیلی به آن توجه نمی گردد، البته در بعضی کشورها به آن توجه می نمایند اما چندان مهم نیست. آنچه مهم است پایه مدرک است که همان مدرک لیسانس است.
انتهای پیغام/
منبع: خبرگزاری فارس