دیوار باربر چیست؟
به گزارش مجله نایس پاتوق، به طور کلی دیوار به سازه ای گفته می گردد که در ساختمان سازی در جهت تعیین کردن محیط اتاق یا ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. دیوارها بر اساس نوع عملکرد به دو دسته تقسیم بندی می شوند: دیوارهای باربر و دیوارهای غیر باربر. آن چه که در این مطلب از ما به بیان آن خواهیم پرداخت، معرفی دیوار باربر و آشنایی با ویژگی های آن می باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

دیوار باربر
دیوار باربر به دیواری گفته می گردد که علاوه بر وزن خود وزن طبقات بالایی قرار گرفته بر روی آن و وزن سقف ها را نیز تحمل نموده و آن را به فونداسیون ساختمان انتقال می دهد. دیوارهای باربر می توانند داخلی یا خارجی باشند. دیوار باربر در انواع ساختمان هایی که احتیاج به تقسیم بندی فضا دارند مورد استفاده قرار می گیرد. نقشه افقی این دیوار در انواع شکل های مختلف مانند مستطیلی، دایره ای و مثلثی وجود داشته و می توان از آن ها در انواع ساختمان های مختلف با اشکال متفاوت استفاده کرد. دیوار باربر دسته بندی متفاوتی دارد که این دسته بندی شامل دیوار پیش ساخته بتنی، دیوار حائل، دیوار بنایی، دیوار سنگی، دیوار آجری و دیوار برشی می باشد. ساخت دیوارهای پیش ساخته بتنی از طریق قالب های بتنی، بتن ریزی شده و به محل مورد نظر انتقال داده می گردد. مونتاژ این گونه دیوارها در محل ساختمان سازی صورت می گیرد. نصب این دیوارها آسان بوده و با سرعت و بدون احتیاج به نیروی انسانی زیاد انجام می پذیرد.
نمونه دیگری از دیوارهای باربر دیوار حائل می باشد. استفاده از دیوارهای حائل به منظور جلوگیری از حرکت جانبی مانند حرکت آب و خاک و غیره صورت می گیرد. دیوار حائل خود به سه دسته تقسیم بندی می گردد. دیوار حائل وزنی (ثقلی)، دیوار حائل بتن مسلح (کانتیلور) و دیوار حائل بتن مسلح شیت بندار. برای ساخت دیوار حائل از مصالح مختلف مانند بتن، سنگ، آجر، بتن آرمه و غیره استفاده می گردد. دیوارهای باربر بر اساس نحوه قرار گیری نیز به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شوند. سیستم دیوارهای طولی، سیستم دیوارهای عرضی، سیستم دیوارهای دو طرفه. در سیستم دیوارهای طولی، دیوارای خطی موازی طول ساختمان قرار گرفته و نمای اصلی را تشکیل می دهد. سیستم دیوارهای عرضی به این گونه است که در آن دیوارها در امتداد عمود بر طول ساختمان قرار می گیرند. سیستم های دو طرفه نیز مجموعه ای از دیوارهای موازی طول و عرض ساختمان می باشند. در ساخت دیوار باربر از دو لایه پلی استایرن به عرض 120سانتیمتر و ضخامت 5 تا 15 سانتیمتر استفاده شده است. این دو لایه پلی استایرن از طریق بلت های دو سر رزوه به قطر 5 میلیمتر و در فواصل 20 سانتیمتری به یکدیگر متصل شده اند. از بلت ها به منظور نگهداری پانل های طرفین و در جهت تحمل بار ناشی از بتن ریزی استفاده می گردد. هم چنین از آن ها به منظور تکیه گاهی برای میلگردهای لازم افقی و قائم دیوار نیز استفاده می گردد. برای تغییر فاصله بین دو پانل می توان طول بلت ها را تا 35 سانتی متر افزایش داد.
نمونه ای از دیوارهای باربر، دیوار باربر با قالب عایق ماندگار (ICF) نامیده می شوند. این دیوارها نمونه ای از دیوارهای پرشونده محسوب می شوند و عایق خوبی برای گرما شناخته می شوند. استفاده از این سیستم در جهت صرفه جویی در مصرف انرژی هواداران زیادی در عرصه ساختمان سازی دارد. قالب های عایق ماندگار دیوارهای باربر از نظر قالب بندی به سه دسته تقسیم بندی می شوند. این سه دسته شامل قالب بندی بلوکی، نواری و پانلی می باشد. در میان این سه دسته قالب بندی های بلوکی و نواری بیش تر مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از عایق های ماندگار در ساختمان سازی مزایایی به همراه دارد که از جمله می توان به مقاومت بالای آن ها در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله، قیمت مناسب اجرای آن، صرفه جویی 40 تا 60 درصدی در انرژی حرارتی، سرعت بالا در نصب آن، کاهش مقدار بتن مصرفی، پایین آوردن هزینه ناشی از مصرف میلگرد، حذف هزینه قالب بندی و کاهش هزینه نیروهای انسانی اشاره نمود.
نمونه تکامل یافته سیستم های ICF سیستم دیوار باربر سوپر پانل می باشد. این سیستم شامل المان های از پیش ساخته به عرض 2/1 متر بوده وطول و ضخامت آن ها متفاوت می باشد. آن چه که باعث معین طول این دیوارها می گردد، ارتفاع طبقه سازه مورد نظر می باشد. آن چه که در ساخت سیستم دیوار باربر سوپر پانل مورد استفاده قرار می گیرد، سقف باربر، المان های باربر و غیر باربر اصلی ساختمان و دیوار پارتیشن می باشد. از مزایای استفاده از این سیستم می توان به سرعت بالای نصب آن ها اشاره نمود. چرا که 60 درصد عملیات اجرای سازه در کارخانه اجرا شده و با انتقال قطعات به محل اجرا انجام این کار با سرعت انجام می گردد. از دیگر مزایای استفاده از این سیستم می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی، افزایش مقاومت سازه در برابر عوامل محیطی، قابلیت عبور آسان تاسیسات، کاهش در مصرف مصالح ساختمانی مورد استفاده در نازک کاری و در نتیجه کاهش پرت ناشی از مصرف مصالح، افزایش استحکام و قدرت باربری، کاهش وزن ساختمان، ایجاد عایق در برابر صدا، ایجاد عدم محدودیت در طراحی معماری و صرفه جویی در هزینه حمل می باشد.
برای نصب دیوارهای باربر در ابتدا باید فونداسیون مورد نظر اجرایی گردد. بعد از اجرای فونداسیون نوبت به نصب دیوارهای باربر می رسد. در مرحله بعد بتن ریزی دیوارها اجرا شده و در پایان به اجرای پی پرداخته می گردد.
مزایای دیوار باربر
از مزایای دیوار باربر می توان به محاسبات دقیق سازه، جا به جایی آن ها بدون احتیاج به تجهیزات خاص، صرفه جویی در مصرف انرژی، بالابردن طول عمر ساختمان در برابر عوامل محیطی، هماهنگی با استانداردهای تعریف شده طراحی، عدم ایجاد محدودیت برای استفاده در طبقات، خاصیت ترکیب با سایر سیستم ها و سهولت عبور انواع تاسیسات اشاره نمود.
منبع: ساختمانچی