با بزرگترین دره الوند آشنا شوید!
به گزارش مجله نایس پاتوق، دره مرادبیگ
بزرگترین دره کوهستان الوند دره مرادبیک یا دره مرادبیگ است. این دره زیبا در قسمت جنوب شهر تاریخی و زیبای همدان قرار گرفته است. موقعیت ویژه این دره باعث شده تا این مکان به یکی از زیباترین منطقه ها و نقاط بکر همدان تبدیل گردد که طبیعتگردان و گردشگران را به خود جذب می نماید.
این دره در یک نقطه بسته قرار گرفته و به همین علت رفت و آمد در آنجا بسیار محدود و کم بوده است در حالیکه برخلاف این دره، دره های دیگر کوهستان الوند مثل دره ماوشان رود یا دره امامزاده کوه و دره گنج نامه بر سر راه های باستانی قرار گرفته بودند.
در نقطه ای که این دره قرار گرفته است تنها پل ارتباطی که از مسیر دره چشمه فرشه با روستای پشت کوه که آن هم در فصول خشک سال امکان ارتباط وجود دارد، راه مالروی انتهای دره است. در ایرانگردی امروز خبرنگاران شما را به این نقطه دنج و آرام از استان همدان می برد و شما را با دره مرادبیگ آشنا می نماید.
درباره دره مرادبیگ
کوهستان الوند در شهر همدان کوهستانی گسسته از قسمت شرقی کوه های زاگرس مرکزی است که وسعتش 1375 کیلومتر مربع است و بزرگ ترین پدیده گرانیت زائی از نظر زمین شناسان محسوب می گردد که از دوران چهارم زمین شناسی بجا مانده است. این پدیده به خاطر نفوذ توده های آذرین در انباشته های بجا مانده از دوران گذشته شکل گرفته است.
رشته کوه الوند در جنوب شرق به ارتفاعات راسوند و کوه وفس اراک و از شمال غربی به کوه خدابنده لو در سنندج و کوه چهل چشمه کردستان پیوسته است. یال کوه الوند مرز طبیعی میان همدان و تویسرکان است. الوند که بلندترین قله این ارتفاعات است در 18 کیلومتری جنوب همدان قرار گرفته است و کوهستان الوند از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد دارد که استان همدان را بطور طبیعی به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم نموده است.
یکی از ویژگی های مهم این کوهستان که باعث جذب علاقمندان به طبیعت این کوهستان شده، وجود قله های متعدد با منظرههای منحصر به فرد، دره های عمیق و سرسبز، چمنزارهای زیبا و چشم نواز و چشمه سارها است. این کوهستان از منطقه ها حفاظت شده محیط زیست است و سال 1389 در لیست میراث طبیعی ایران ثبت شد.
دره های پرآب این کوه که در در دامنه های شمالی آن قرار دارند منظره بسیار زیبایی دارند و دره مرادبیگ یکی از دره های آن است. دیگر دره های این کوهستان، دره گنجنامه، دره برفین، دره سیمین دره، دره عباس آباد، دوزخ دره، دره گوساله، دره کیوارستان، دره دیوین، دره قز، دره حیدریه و چند دره دیگر است. در دامنه جنوبی الوند هم دره های سرکان، دره فاران، دره گزندر، دره آرتیمانی، دره شهرستانه و … وجود دارد.
اما دره مرادبیگ از زیباترین دره های کوه الوند است. در غرب دره آثار یک روستای کهن در فاصله حدود دو کیلومتری آن دیده می گردد. این روستای دره مرادبیگ از زیباترین روستاهای همدان است که آب و هوایی خوب و طبیعتی فوق العاده زیبا دارد. در نتیجه آب شدن برف ها در دره مرادبیگ رود الوسجرد شکل گرفته است بعلاوه آب چشمه های فراوان منطقه هم در شکل گیری این رود نقش داشته است.
یکی از اماکنی که در دره مرادبیگ بسیار مورد توجه مردم این منطقه است وجود امامزاده پیر رحمان در روستای دره مرادبیگ است. دره گل زرد در نزدیکی آن یکی دیگر از دره های زیبای این منطقه است. روستای زیبای دره مرادبیگ طبق مصوبه سال 1368 به شهر همدان الحاق شد و به عنوان یکی از منطقه ها همدان محسوب می گردد. این روستا در این شهر در منطقه 1 همدان قرار گرفته است.
پوشش گیاهی این منطقه متنوع است و بطور کلی پوشش گیاهی کوهستان الوند که این منطقه هم بخشی از آن محسوب می گردد شامل انواع گل ها و گیاهان است. در فصل هایی که آب و هوا مناسب و معتدل سال است مثل بهار، گل یخ که گل سفید و زیبایی است رشد می نماید لاله های رنگارنگ در اطراف چشمه ها و چمن زارها می رویند و گلهایی به رنگ زرد و بنفش و بعلاوه لاله، آلاله، سوسن زیبایی خاصی به این دره می دهد.
برخی گل ها و گیاهانی که جنبه خوراکی یا دارویی دارند مثل پونه، شیرین بیان، طوطیا، آزربه، ریواس، مفرا، گزنه، موسیر، کنگر و دیگر گیاهان به وفور در این منطقه رشد می نمایند. طوطیا سرمه ای شفابخش برای چشم محسوب می گردد. گون هم گیاهی خاردار و بوته ای است که از ساقه آن صمغی به نام کتیرا بدست می آید. کتیرا در صنایع چسب و نساجی به کار می رود. پوشش جانوری هم مثل پوشش گیاهی در این منطقه متنوع است این نقطه زیستگاه گرگ، شغال، سمور، روباه و خرگوش و بعلاوه پرندگانی مثل دال و عقاب سیاه است. بز کوهی، کبک، کبوتر و عقاب هم از دیگر جانوران منطقه هستند.
مسیر دسترسی به دره مرادبیگ
برای رفتن به دره مرادبیگ، با هواپیما به همدان سفر کنید و از میدان امام (ره) که از میدان های اصلی و در مرکز شهر همدان واقع است به سمت خیابان بوعلی سینا بروید، پس از طی یک مسیر 650 متری به میدان بوعلی سینای شهر همدان می رسید، و از این میدان همچنان مستقیم به راه خود در خیابان بوعلی سینا ادامه دهید بعد از یک کیلومتر به خیابان جهاد وارد می شوید، پس از طی 850 متر وارد میدان بعثت شده و از آنجا به خیابان شهرداری وارد شوید. حدود 750 متر از خیابان شهرداری را بروید تا به میدان بیمه رسیده و از خیابان شهید مصیب مجیدی هم عبور کنید. 600 متر از این خیابان را که گذراندید به جاده دره مرادبیگ می رسید. در این جاده به مسیر خود تا حدود یک کیلومتر ادامه دهید تا دره زیبای و دیدنی مراد بیگ را در مقابل خود ببینید.
دیگر جاذبه های طبیعی دره مرادبیگ
از دیگر جاذبه های اطراف دره مرادبیگ که مکان های مناسبی برای گشت و گذار در این منطقه محسوب می شوند مکان های زیر هستند:
- آبشاری در دره مرادبیگ
- دره گرگ
- دره غول
- دره حاج احمد یا حاجمد
- لیژه
- چرچرآب
- گوشتخل دره
- روستا سیلوار
- قزوله دره
- سر دوش
- حمام خرابه
- محمود دره
- قرق
- کندو خانه
- منبع
- پررحمان
- دره بهشت
- باغ گیاهان دارویی بوعلی
- شیر سنگی همدان
- آرامگاه بوعلی سینا
- گنبد علویان
- روستای چشمه ملک