ساختمان های بومگردی تعطیل شد
به گزارش مجله نایس پاتوق، ولی الله تیموری، معاون گردشگری کشور هشدار می دهد: اگر وزارت کار و بانک ها هر چه سریعتر به یاری بومگردی ها نیایند این اشتغال ها برای همواره از بین خواهند رفت. با حرف نمی توان جلوی بیکاری را گرفت.
جهت دریافت خدمات مهندسی ساختمانی با گروه آبان در ارتباط باشید. هر گونه خدمات طراحی و اجرای ساخت، بازسازی، معماری، محوطه سازی و خرید مصالح ساختمانی را از ما بخواهید.
کاوه مظفری، صاحب یکی از بومگردی های گیلان از بیکار شدن 8 نیروی این بومگردی خبر می دهد و می گوید: درآمد ما از اسفند تا به امروز صفر بوده است.
او درباره تسهیلات 12 درصدی دولت به مراکز اقامتی هم احتمال می دهد این وام نصیب هتلداران و بخش های گردشگری که ضوابط خاصی دارند بگردد و بومگردی ها سهمی از آن نبرند.
مظفری اعتقاد دارد مسائل بومگردی ها از قبل از کرونا هم وجود داشت. او کاغذ بازی، فرآیند کند کارهای اداری و دور از دسترس بودن سازمان میراث فرهنگی از روستاها را از جمله عواملی می داند که باعث می گردد بومگردی ها از پیگیری درخواست هایشان از میراث فرهنگی پشیمان شوند.
مظفری یکی از مسائل بومگردی ها را عدم تحقق بیمه آن ها می داند و می گوید: بر اساس طرح وزارت میراث فرهنگی قرار بود پرسنل و میهمانان بومگردی بیمه شوند که به مجلس برده شد اما به نتیجه ای نرسید.
فاصله گذاری اجتماعی تضادی با فعالیت بومگردی ها ندارد
وزارت میراث فرهنگی به تازگی پذیرش میهمان را برای هتل ها بدون مانع اعلام نموده است اما سایر مراکز فرهنگی از جمله خانه های بومگردی همچنان اجازه پذیرش مسافر ندارند.
مظفری اعتقاد دارد که خانه های بومگردی در این دوران برای مسافران امن تر و ایمن تر از هتل هاست او می گوید: بومگردی ها در تضاد با مسافرت های انبوه و غیربرنامه ریزی شده هستند و شاید بتوان گفت فاصله گذاری اجتماعی در بومگردی ها بهتر از هتل ها رعایت می گردد.
او درباره برنامه های بومگردی خود هم می گوید: ما برای فاصله گذاری ایمن ساعت تخلیه هتل ها را تغییر داده ایم. قبل از کرونا اتاق ها ساعت 10 تخلیه و تا ساعت 2 تمیز و در اختیار مسافر بعدی نهاده شد اما قصد داریم بعد از صدور اجازه برای دریافت مسافر، یک روز بعد از تخلیه اتاق مسافر بعدی را پذیرش کنیم.
او بومگردی ها را برای کارمندانی که در شهری غیر از محل سکونت خود کار می نمایند محلی ایمن برای دور کاری می داند.
مصطفی شیرین بیان صاحب یکی از بومگردی ها در گرمسار هم می گوید: از 25 بهمن تا به امروز اقامتگاه تعطیل بوده و نیروهای ثابت و ساعتی آن هیچ گونه درآمدی نداشته اند.
به گفته شیرین بیان، وزارت میراث فرهنگی به تازگی سایتی را به آنها معرفی نموده است تا کد بهداشتی بگیرند و بعد از دریافت این کد منتظر باشند تا وزارتخانه آغاز فعالیت های آنها را اعلام کند.
او اعتقاد دارد وزارت میراث فرهنگی به تنهایی نمی تواند بر مسائل گردشگری از جمله بومگردی ها فائق آید.
جلیل ضیائی، مدیر یک بومگردی در کویر سه قلعه سیستان و بلوچستان از تعدیل نیرو های خود به دلیل عدم درآمدزایی در دو ماه گذشته خبر می دهد و می گوید: در اسفند و فروردین ماه 95 میلیون تومان ضرر کردم.
او که در کنار بومگردی یک رستوران هم دارد از فاسد و خراب شدن مواد غذایی در رستورانش می گوید و ادامه می دهد: تمام امید ما در طول سال به تعطیلات و بهار است ما در زمستان و تابستان مسافر بسیار کمی داریم اما سال جاری کرونا اجازه نداد تا از فصل کاری درآمدزایی کنیم.
او شنیده است که برخی از بومگردی ها در غرب کشور باز شده اند و مسافر می پذیرند. ضیایی می گوید: اگر چنین است اجازه بدهند تمام بومگردی ها فعالیتشان را با حفظ و رعایت بهداشت آغاز نمایند.
او تعطیلی بومگردی ها بر اثر کرونا را باعث بیکاری زنجیره ای از مشاغل و آدم ها می داند و برای مثال می گوید: یک بنده خدای قصاب، بین بیست تا سی گوسفند خریده بود و راضی بود که می تواند آن را به بومگردی ما برای پذیرایی از مسافران بفروشد اما می گوید حالا گوسفند ها روی دستم مانده اند.
او خوار بار فروشی ها، لبنیاتی ها و عشایری که صنایع دستی فراوری می نمایند را از جمله کسانی می داند که کرونا درآمدزایی را از آن ها در کویر سه قلعه گرفته است.
مسعود ساسانی، مسئول یکی از خانه بومگردی های روستای پامنار دزفول از بیکار شدن 150 خانوار این روستا بر اثر شیوع کرونا خبر می دهد.
به گفته او در این روستا فقط 10 اقامتگاه بومگردی وجود دارد که در هرکدام از این بومگردی ها بین 4 تا 5 نفر مشغول به کار بودند.
او می گوید: در هفت هشت ماه گذشته درآمد نداشتیم و چشم انتظار آمدن عید بودیم اما کرونا این فرصت را از ما گرفت.
درآمد بخشی از اهالی این روستای گردشگری هم از مسافرکشی با قایق روی اسکله است. برخی از خانوارها هم صنایع دستی روستا را به گردشگران می فروشند.
ساسانی می گوید: آن ها دکه داشتند و در ایام نوروز صنایع دستی خود را به فروش می رساندند. بخشی از روستا هم که غذای گردشگران را تهیه می کرد نیز از رهگذر شیوع کرونا بیکار شدند.
به گفته ساسانی 80 درصد مسافران این روستا را تهرانی ها تشکیل می دادند. آنها از حضور پایتخت نشین ها درآمد خوبی کسب می کردند.
فرهاد ثریا، صاحب یک بومگردی در خوسف خراسان جنوبی در گفت و گو با ایران می گوید: شرایط بومگردی ها در خراسان جنوبی قبل از کرونا هم به دلیل دوری مسافت، هزینه بسیار زیاد حمل ونقل و همچنین نگاه راهنمایان گردشگری بسیار پایین بود.
او اعتقاد دارد راهنمایان گردشگری سواد و تجربه لازم را برای معرفی کویر خراسان جنوبی ندارند و کویر را محدود به استان های مرکزی می دانند در صورتی که مردم شناسی خراسان جنوبی می تواند یک بهانه بسیار خوب برای حضور گردشگران باشد.
ثریا اعتقاد دارد ارگان ها و بخش های دولتی باید به یاری بخش گردشگری خراسان جنوبی بیایند.
با حرف جلو بیکاری گرفته نمی گردد
ولی الله تیموری، معاون گردشگری کشور از متضرر شدن بخش گردشگری مثل سایر صنایع از کرونا خبر می دهد و می گوید: مساله بدتر این است که هیچ دورنمایی که نشان بدهد کرونا چه زمانی سرانجام می پذیرد وجود ندارد تابتوان بر اساس آن برنامه ریزی کرد.
تیموری، کارکرد بومگردی ها را متفاوت با هتل ها، هتل آپارتمان ها و سایر مراکز خدمات مسافرتی می داند.
به گفته معاون گردشگری همین تفاوت اجازه نمی دهد تسهیلات اعلام شده از سوی دولت به بومگردی ها برسد. تسهیلات اعلام شده از سوی دولت شامل وام 12 درصدی است که بر اساس بیمه به مراکز اقامتی پرداخت خواهد شد اما بومگردها بیمه نیستند و همین مسأله اجازه نمی دهد تا آنها از این تسهیلات استفاده نمایند.
تیموری از حمایت رئیس جمهوری، معاون اول رئیس جمهوری و معاون مالی رئیس جمهوری از بومگردی ها خبر می دهد اما می گوید: هنوز نتوانسته ایم این مساله را در میان مسئولان جابیندازیم.
منظور تیموری از سایر مسئولان بانک ها و وزارت کار است. او اعتقاد دارد آن ها نگاه تخصصی به مساله بوم گردی ها، راهنمایان گردشگری و هنرمندان صنایع دستی ندارند.
تیموری می گوید: وزارت میراث فرهنگی اعتقاد دارند اگر یاریی قرار است به بخش ها داده گردد این یاری باید در اختیار دستگاه متولی و تخصصی آن قرار بگیرد تا به صورت هدفمند برنامه ریزی گردد.
نیم نگاه
مسائل بومگردی ها از قبل از کرونا هم وجود داشت. کاغذ بازی، فرایند کند کارهای اداری و دور از دسترس بودن سازمان میراث فرهنگی از روستاها از جمله عواملی است که باعث می گردد بومگردی ها از پیگیری درخواست هایشان از میراث فرهنگی پشیمان شوند.
ایران
منبع: گردشبان